top of page
Vyhledat

Titul není všechno aneb jak si vybrat vysokou školu?


Výběr vysoké školy patří k poměrně důležitým životním mezníkům. Které aspekty vzít při výběru v potaz?

Nenechte se ovlivnit při výběru vysoké školy

Zejména mladí lidé často nemají představu o tom, čemu by se ve svém profesním životě chtěli věnovat.



U některých svých spolužáků vidí, že pokračují ve studiu na vysokých školách, často se ocitají pod vlivem rodičů, kteří by si pro syna či dceru jednoduše přáli „dobré“ vzdělání, které jim symbolizuje vysokoškolský titul.

Možná z mnoha směrů slyšíte, že v Česku chybí technické profese třeba ve stavebnictví nebo strojírenství. A zaregistrovali jste, že stoupá počet zájemců, kteří se hlásí na medicínu či jiné zdravotnické obory.


Uplatnění na trhu práce je dobrým vodítkem pro výběr vysoké školy. Avšak zdaleka ne jediným. Pro studium byste měli především mít osobnostní předpoklady.

Technické obory vyžadují kladný vztah k matematice a nejsou tak ideální pro studenta, který s touto vědou vytrvale zápolí už na střední škole. Také kariéra budoucího medika jistě nebude příliš dlouhá, pokud nesnáší pohled na krev.

Vysoká škola by měla reflektovat předpoklady studenta i trhu práce

Je tak potřeba najít průnik mezi obory, které jsou pro vás potenciálně zajímavé a mezi těmi, které mají právě potenciál z hlediska budoucí profese. Uplatnění. samozřejmě úspěšně najde i absolvent filosofie, jen patrně nebude jeho cesta tak přímočará jako u „ajťáků“.


Ne každá škola ale ani při zodpovědném výběru oboru naplní vaše očekávání, jednoduše můžete už v prvním semestru zjistit, že studium je například příliš teoretické. Ještě než si podáte přihlášku, pečlivě se zaměřte na dostupné informační zdroje. Pomohou vám utvořit si reálný obraz, co vás může při studiu reálně čekat. Pročtete si pečlivě web školy, pozornost věnujte zejména tzv. sylabům jednotlivých předmětů.


Na místě je podívat se také na reference studentů. Z nich se dozvíte, jestli studium splnilo očekávání vašich starších kolegů, zda skladbu jednotlivých předmětů hodnotí jako uplatnitelnou v praxi, ale i třeba to, co si myslí o svých kantorech.


Evropská akademie vzdělávání nabízí studium perspektivních oborů, jako je řízení malých a středních podniků, management ve zdravotnictví, obecné právo nebo management v IT. Škola klade důraz na moderní koncepci online výuky a propojení teorie s praxí. Doplnit si svoje vzdělání právě se tak na této vzdělávací instituci opravdu vyplatí.


74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?