top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEvropská Akademie vzdělávání

Střední školu nebo učňák?



Výběr mezi výučním listem a maturitním vysvědčením závisí na individuálních cílech, zájmech a plánech do budoucna. Obě cesty mají své výhody a mohou vést k úspěšné kariéře. Zde jsou některé faktory, které je dobré při výběru studia zvážit.


Vzdělání vedoucí k výučnímu listu je zaměřené více na praktické dovednosti, kterým je při studiu věnována vysoká pozornost. Praxi získávají studenti jak v rámci školy, tak i u externích smluvních partnerů, takže studenti poznají svůj obor v reálném světě a neomezují se pouze na školní výuku. Tím je po ukončení školy zajištěn rychlejší vstup na trh práce, protože jsou studenti vybaveni slušnými praktickými základy pro své řemeslo. Současně bývají tyto učební vzdělávací programy kratší a méně finančně náročné než maturitní obory. Součástí výuky v učebních oborech je dnes už i spolupráce se zahraničními školami a soukromými firmami.

Oproti tomu maturitní obory poskytují širší obecné vzdělání, které zahrnuje nejen odborné předměty, ale i všeobecné předměty jako matematika, jazyky a společenské vědy. Maturitní vysvědčení je současně podmínkou pro přihlášení na vysokou školu a v některých oborech a pro některé pozice je maturita minimálním požadavkem pro zaměstnání. Širší vzdělání může poskytnout větší flexibilitu při změně kariérního směru nebo tempa.


Ideální se pak zdá být kombinace obojího, tzn. po vyučení se přihlásit k dalšími studiu vedoucímu k získání maturitního vysvědčení, což lze dnes realizovat buď studiem na střední škole nebo přes kurzy úplné profesní kvalifikace, se kterým můžete maturitu získat v realitivně krátkém čase, v závislosti na tom, jak rychle dokážete projít kurzem a připravit se i na všechny ostatní požadavky maturitního testování. Maturitu nebo výuční list si navíc můžete dokončit i v době, kdy už aktivně pracujete, a nemusíte se přitom vůbec hlásit ke studiu na střední škole. 


Volba mezi výučním listem a maturitou tedy závisí na tom, co od svého vzdělání a kariéry očekáváte. Pokud máte jasnou představu o tom, že chcete pracovat v konkrétním oboru a co nejdříve začít pracovat, může být výuční list vhodnou volbou. Naopak pokud si přejete pokračovat ve studiu na vysoké škole nebo mít širší možnosti kariérního rozvoje, maturita se Vám bude hodit více. Na Evropské akademii vzdělávání můžete získat jak výuční list, tak i maturitu a pokračovat je možné i v dalším profesním studiu na úrovni vysoké školy a získat například titul MBA.

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?