top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEvropská Akademie vzdělávání

Nedostatek pracovní síly na trhu práce



Poměr poptávky pracovních sil jednotlivých oborů není rovnoměrný. Do kterého vzdělání se nám vyplatí investovat?


Projekt BusinessInfo.cz (agentury CzechTrade spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu), uvádí jako hlavní „bolest“ tuzemských firem nedostatek technicky orientovaných zaměstnanců. Chybí kvalifikovaní řemeslníci, instalatéři nebo elektrikáři, a nedostává se ani odborníků na IT.


Česká reublika hlásí nedostatek „ajťáků“

Momentálně v Česku schází dle dostupných odhadů kolem 20 0000 až 30 000 pracovníků. Každoročně se situace navíc zhoršuje. Důvodem je automatizace a digitalizace, která vyžaduje kvalifikované pracovníky. Uchazeči s patřičným vzděláním se často nedostanou ani na náš pracovní trh. Už v průběhu studií si mohou vybírat z různých nabídek. Velmi často využijí možnosti vycestovat za hranice a zahájit svou kariéru tam. Největší zájem je o webové vývojáře, datové analytiky či UX/UI designéry.


Chybí také řemeslníci

Řemeslníků chybí dle aktuálních statistik řádově už tisíce. Pokud se máme opřít o přesnější čísla v ČR, v roce 2018 chybělo okolo 300 000 řemeslníků, v roce 2020 se tento počet navýšil na 400 000.


Na běžného instalatéra si domácnost počká i měsíc. Učni mají šanci získat profesní uplatnění už v návaznosti na první praxi ve škole. S jistotou práce se pojí i výše výdělků.

Řemeslo už dávno nepatří mezi manuálně namáhavé činnosti vhodné pro ty, kteří nemají „hlavu“ na studia. I do této sféry pronikají technologické inovace, které nutí absolventy se neustále vzdělávat.

29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?