top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEvropská Akademie vzdělávání

Jak probíhají závěrečné zkoušky elektrikářů



Naše Akademie nabízí dva možné způsoby, jak získat kvalifikaci v oboru Elektrikář. Jedním z nich je nově otevřené studium na našem učilišti (tomu se budeme věnovat v dalších článcích) a dalším je složení státní závěrečné zkoušky, na základě které získá student tzv. úplnou profesní kvalifikaci (ÚPK).


Závěrečné zkoušky v režimu ÚPK jsou vyústěním předchozí přípravy, která probíhá formou distančního studia na naší škole. V rámci studia mají studenti k dispozici učebnice, ukázkové testy, video přednášky, praktická cvičení v učebně i online konzultace. Pokud je to potřeba, naši lektoři se studentovi věnují  s velkým nasazením tak, aby ze zkoušek odešel s certifikáty v ruce. 


Zkoušky probíhají přímo na naší škole a před našimi zkoušejícími. Zkoušející jsou profesionálové z mnoha oborů, které se různým způsobem týkají elektřiny. Mají mnohaleté pedagogické a lektorské zkušenosti a řadu úspěchů na vědeckém a technickém poli. Při zkouškách se snaží atmosféru uvolnit a pomoci studentovi vzpomenout si na všechno, co zná. Pokud se v rámci studia účastní i konzultací, je možné se se zkoušejícími setkat ještě před zkouškou samotnou.


Začátkem každé zkoušky je prezentace přítomných studentů. Může se stát, že se student cestou na zkoušku zdrží, ale pokud je s námi v telefonickém kontaktu, není problém se připojit k již rozběhlé zkoušce hned po  příjezdu. Vždy na začátku zkoušky zkoušející poučí studenta o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a vysvětlí, co se bude dít. Hned v úvodu složí zkoušku podle NV 194/2022 Sb., §6. Další zkoušky se skládají ze zdravovědy (testové otázky, ale i oživování "Anduly")  a následně z elektro teorie a praxe. Pro každého studenta je připravena sada testových otázek, které obsahují i praktický úkol nebo úkoly. Některé praktické úkoly je možné provádět ve dvojicích, jiné zpracovává zkoušený samostatně. 

V rámci jedné závěrečné zkoušky se tímto způsobem skládá celkem pět dílčích zkoušek, tedy z každé profesní kvalifikace, ze kterých se obor Elektrikář skládá. Pokud by se nějaká část zkoušek nepovedla, dozví se to student ihned a má možnost si test zopakovat v náhradním termínu. 


V rámci online konzultací má každý student dostatek prostoru pro dotazy ohledně závěrečných zkoušek, takže se na ně může připravit opravdu důkladně. Lektor na těchto konzultacích také detailně představuje měřící přístroje, se kterými se u nás pracuje, podmínky hodnocení u zkoušek i celý prostor, ve kterém se zkoušky odehrávají. 

91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

תגובות


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?