top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEvropská Akademie vzdělávání

Gymnázium versus střední odborná škola: Kde se vyplatí získat maturitu?




Mít maturitu se jednoznačně vyplatí. V Česku však ani zdaleka neexistuje pouze jeden typ střední školy. Proč má smysl studovat střední odbornou školu?

Když maturita na gymnáziu nemusí být výhrou

V souvislosti se silnými 9. ročníky letošního roku se v Česku opět rozhořela debata o gymnáziích. Řada žáků končících základní školu si ve spolupráci s rodiči vybrala právě tuto formu studia. Mnozí ale byli zklamáni, na vysněnou školu se nedostali.


Existuje pro zklamání vůbec důvod? Pro některé zástupce z řad laické veřejnosti i odborníky jsou gymnázia nepřípustné elitářství, jiní v nich vidí vhodný prostor pro rozvíjení potenciálu studentů. Kde je pravda?


Nejčastějším argumentem pro studium na gymnáziu je příprava na vysokou školu. Student se ale na gymnáziu žádným způsobem nevyprofiluje. Svoje rozhodování o tom, jakému oboru se chce věnovat, tak prakticky jen o nějaký čas odloží.

Zároveň ale už ve velmi nízkém věku směřuje k tomu, že studovat vysokou školu bude. Za několik málo let už ale studiu být nakloněn nemusí. Pak ovšem původní cíl není splněn a student zůstává s maturitou všeobecného zaměření.


Obvykle se také přímo při studiu ukáže, jakým směrem se student v budoucnu rozhodně nevydá. Až v průběhu let často studenti gymnázia zjišťují, že například cizí jazyky rozhodně nejsou tím oborem, v němž by vynikali. Student se tak sice vyprofiluje, ale za cenu toho, že bude muset čtyři roky setrvávat i u předmětů, pro něž zcela očividně nemá vlohy.

Proč se vyplatí studovat odbornou školu

Prudce se měnící trh práce vyžaduje flexibilitu a schopnost poznat své vlastní silné stránky. Vyplatí se tak pokusit se o podobné nastavení už při výběru střední školy. Svoje přednosti díky tomu dítě může rozvíjet již v raném věku a při pozdějším pracovním uplatnění se mu to určitě bude hodit.


Je-li například žák základní školy technický typ, rozhodně není na škodu, pokud začne studovat například průmyslovou školu a už při studiu bude „koketovat“ s programováním. A je vysoká šance, že se mu to podaří. Právě praktičnost je obrovskou devizou odborných škol.


Kvalitní škola umožní studentům nahlédnout do reálného provozu firem a tvořit si i první profesní kontakty.


Evropská akademie vzdělávání je škola, kde umožňujeme studentům získat dovednosti, s nimiž mají reálnou šanci uplatnění na trhu práce a to konkrétně v oboru Logistické a finanční služby 37-42-M/01.



212 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?