top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraEvropská Akademie vzdělávání

A.I. - umělá inteligence- konec světa nebo velký pomocník?



Umělá inteligence je velké téma, o němž se intenzivně hovoří. Je spásou a pomocníkem, nebo se této technologie musíme spíše obávat?


Jaká rizika může AI přinést

Podobně jako jakýkoli jiný technologický posun s sebou i umělá inteligence přináší svá rizika. Hovoří se o tom, že roboti mohou způsobit nestabilitu burzy, nebo drony slouží coby zbraň. Ostatně válka na Ukrajině dokazuje, že ve spojení s umělou inteligencí Rusové drony jednoznačně zneužívají.

AI může mít destruktivní vliv i na lidskou psychiku, jelikož nelze podcenit riziko závislostí na jejich výkonu, tudíž eliminace vlastní inteligence. Odborníci se také zabývají myšlenkou vyhynutí lidské rasy, jestliže AI svým potenciálem předčí rozumové schopnosti člověka.

Navzdory těmto scénářům je nutné se technologii nevyhýbat a naučit se s ní pracovat. Je třeba pochopit výhody této technologie a obě dvě její strany. Nabízí totiž i celou řadu kladů a může nám významně usnadnit mnoho oblastí naší činnosti.


Umělé inteligenci se tedy nelze vyhnout

Podle Evropského parlamentu je tento fenomén zásadní pro digitální transformaci společnosti. V současné době tuto technologii každodenně využíváme, byť si to mnohdy nemusíme ani uvědomovat. Týká se to například online nakupování, reklam, vyhledávání na internetu, strojových překladů nebo chytrých prvků, které se objevují v domácnostech.

Na to, aby nám AI dobře sloužila, bude zapotřebí stále více odborníků.


Chcete i vy proniknout do tajů tohoto zajímavého oboru?

Vyzkoušejte kurz zaměřený na umělou inteligenci právě na Evropské akademii

vzdělávání. Jednotlivé lekce nabídnou přehled ohledně užívání této nové technologie a naučí vás základy pro vlastní využití či využití v podniku anebo škole.

49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page
Váš dotaz?